Vitamín E - prečo je tak dôležitý?

Vitamín E je silný antioxidant, ktorý zohráva veľmi dôležitú úlohu pre udržanie zdravej pokožky. V oblasti prírodnej kozmetiky vyniká ako kľúčová zložka vďaka svojim širokospektrálnym výhodám. V PANAKEIA chápeme dôležitosť používania prvotriednych prírodných zložiek v našich kozmetických výrobkoch a vitamín E je základným kameňom v mnohých z nich. V tomto článku si o tomto silnom pomocníkovi pre zdravú pleť povieme viac.

Čo je vitamín E?

vitamin-e-preco-je-tak-dolezity-1

Vitamín E označuje skupinu zlúčenín rozpustných v tukoch s výraznými antioxidačnými vlastnosťami. Najbežnejšou formou používanou v kozmetike je alfa-tokoferol, ktorý je obzvlášť známy ako silný antioxidant. Čo sú antioxidanty? Antioxidanty pomáhajú neutralizovať voľné radikály, čo sú nestabilné molekuly, ktoré môžu poškodiť bunky a urýchliť proces starnutia.

Výhody vitamínu E v prírodnej kozmetike

Jednou z najvýznamnejších výhod vitamínu E v prírodnej kozmetike sú jeho vlastnosti proti starnutiu (anti-aging). V boji proti oxidačnému stresu pomáha vitamín E redukovať výskyt jemných liniek a vrások, čím dodáva pleti mladistvejší a žiarivejší vzhľad. Podporuje tiež prirodzenú bariéru pokožky, ktorá je kľúčová pre udržanie vlhkosti a pružnosti. Vďaka tomu je jedným z najpoužívanejších vitamínov v rôznych kozmetických produktoch. Či už ide o pleťové séra, rôzne telové krémy alebo inú kozmetiku.

Vitamín E hydratuje a upokojuje pokožku

Vitamín E je vynikajúci hydratačný prostriedok, vďaka čomu je ideálny pre suché a citlivé typy pleti. Pomáha uzamknúť vlhkosť a zabrániť transepidermálnej strate vody, čím zaisťuje, že pokožka zostane hydratovaná a pružná. Navyše jeho protizápalové vlastnosti pomáhajú upokojiť podráždenú pokožku a podporujú hojenie. Vitamín E je vskutku všestranný pomocník.

Vitamín E pomôže aj na slnku

Hoci vitamín E nie je vyslovene opaľovací krém, dokáže pokožke poskytnúť určitú ochranu pred poškodením UV žiarením. Funguje tak, že neutralizuje voľné radikály generované vystavením UV žiareniu, čím znižuje pravdepodobnosť spálenia a dlhodobého poškodenia pokožky. Okrem toho môže vitamín E pomôcť opraviť pokožku poškodenú UV žiarením, čím podporuje celkové zdravie pokožky. Preto sa často používa v krémoch a iných prípravkoch po opaľovaní.

Vitamín E opravuje pokožku a pomôže s jazvami a hyperpigmentáciou

Vitamín E je známy svojou schopnosťou vyblednúť jazvy a hyperpigmentáciu. Jeho regeneračné vlastnosti pomáhajú urýchliť proces hojenia pokožky, čím sa stáva účinnou liečbou jaziev po akné, liečbou strií a iných typov kožných škvŕn. Krémy s vitamínom E používajú napríklad tehotné ženy jednak aby predišli vzniku strií a zároveň po pôrode aby pomohli zregenerovať pokožku brucha.

Tieto produkty s vitamínom E vám odporúčame

Pleťové sérum s vitamínom E

Pleťové sérum Kopaničiarska žehlička je obohatené o vitamín E, ktorý poskytuje intenzívnu hydratáciu a podporuje mladistvý vzhľad pokožky. Toto sérum je ideálne na každodenné použitie, pomáha bojovať proti známkam starnutia a udržuje vašu pleť sviežu a revitalizovanú.

Regeneračný balzam s vitamínom E proti striám

Regeneračný balzam s vitamínom E od PANAKEIA je vyvinutý tak, aby pomáhal proti striám, celulitíde a drobným nedokonalostiam pokožky, pričom využíva silu vitamínu E na opravu a omladenie pokožky. Stačí vmasírovať malé množstvo balzamu na dané miesto a nechať pôsobiť.

Antioxidačné pleťové sérum

Antioxidačné pleťové sérum Magic nature kombinuje vitamín E s ďalšími prírodnými zložkami, ktoré rozjasnia vašu pleť. Toto lipidové pleťové sérum sa rýchlo vstrebáva a zanecháva na pokožke hodvábne jemný povrch bez mastnoty. Viditeľne hladšia a jemnejšia pokožka je dosahovaná vďaka unikátnemu zloženiu, ktoré je výsledkom zázračnej prírody.

Má suplementácia vitamínu E vplyv na pokožku?

vitamin-e-preco-je-tak-dolezity-2

Lokálna aplikácia vitamínu E v rôznych krémoch či pleťových sérach je pre zdravie pokožky vysoko účinná. Svoju úlohu však zohráva aj suplementácia vitamínom E. Konzumácia vitamínu E prostredníctvom potravín, ako sú orechy, semená a listová zelenina, alebo užívanie doplnkov stravy, môže taktiež pomôcť udržať celkové zdravie pokožky. Ľudia sú rôzni a prípadná potreba suplementácie vitamínom E práve vo vašom prípade je závislá od mnohých predpokladov. Závisí to napríklad od vašej stravy, životosprávy, používaných doplnkov stravy či liekov a podobne. Preto odporúčame dlhodobú suplementáciu pre istotu vopred konzultovať s odborníkom.

Zaujímavosti o vitamíne E

  • Vitamín E bol prvýkrát objavený v roku 1922 Dr. Herbertom Evansom a Katherine Bishopovou.
  • Výraz "tokoferol" je odvodený z gréckych slov, ktoré znamenajú "plodenie potomstva", čím sa zdôrazňuje jeho úloha pri plodnosti.
  • Vitamín E nie je jediná zlúčenina, ale skupina ôsmich príbuzných zlúčenín vrátane štyroch tokoferolov a štyroch tokotrienolov.
  • Okrem starostlivosti o pleť sa vitamín E bežne používa ako prírodný konzervant v potravinách a kozmetike vďaka svojim antioxidačným vlastnostiam.
  • Olej s vitamínom E sa často používa na zmiernenie menších popálenín a spálenín od slnka vďaka svojim upokojujúcim a hojivým účinkom.
  • Nedostatok vitamínu E je zriedkavý, ale môže viesť k neurologickým problémom kvôli jeho úlohe pri ochrane bunkových membrán.