Svrbenie kože - ako sa ho zbaviť?

Svrbenie kože, tiež známe ako pruritus, je bežný problém, ktorý môže postihnúť kohokoľvek v akomkoľvek veku. Svrbenie kože môže byť zapríčinené rôznymi faktormi, ako je suchá koža, alergická reakcia, kožné ochorenie, ako ekzém či psoriáza, uštipnutie hmyzom a ďalšie. Aj keď sa to môže zdať ako zanedbateľný problém, ak je svrbenie kože chronické, môže výrazne negatívne ovplyvniť kvalitu života. V tomto článku sa pozrieme na zložky a produkty prírodnej kozmetiky, ktoré so svrbiacou pokožkou pomôžu.

Príčiny svrbenia kože

AdobeStock_255336430-2

Príčin svrbenia kože môže byť veľa. Nižšie si rozoberieme niektoré z nich.

Svrbenie kvôli suchej pokožke

Suchá pokožka je jednou z najčastejších príčin svrbenia. Keď pokožka nemá vlhkosť, je drsná, šupinatá a je náchylná na podráždenie. To navyše môže byť ešte zhoršené faktormi, ako je chladné počasie, horúce sprchy a kozmetika, ktorá obsahuje agresívne látky.

Alergické reakcie tiež spôsobujú svrbenie

Alergické reakcie na určité potraviny, lieky alebo uštipnutie hmyzom či iné látky môžu viesť k svrbeniu kože. Bežné alergény zahŕňajú pele a srsť domácich zvierat. Ak sa po prechádzke na letnej lúke vrátite so svrbiacimi či začervenanými lýtkami, ste pravdepodobne alergický na nejaké pele.

Svrbenie pokožky kvôli ochoreniam kože

Stavy ako ekzém, psoriáza a dermatitída môžu spôsobiť intenzívne svrbenie. Tieto stavy často vyžadujú špecifickú liečbu a nezriedka aj nepretržitú, aby sa symptómy udržali pod kontrolou. Na takéto problémy sa často využívajú napríklad krémy s obsahom kortikoidov, ktoré sú dostupné na lekársky predpis.

Spôsobuje uštipnutie hmyzom svrbenie?

Uštipnutie hmyzom, napríklad komármi, blchami, ovadmi alebo plošticami, môže spôsobiť lokálne svrbenie a nepohodlie. Ak vás uštipne naraz napríklad viac komárov na mieste blízko seba, môže byť pocit svrbenia skutočne veľmi silný. Za každých okolností je však dôležité neškriabať sa, pretože to môže viesť k infekcii. Existujú spôsoby a prípravky na schladenie uštipnutého miesta pre čo najrýchlejšie upokojenia daného miesta. Čo sa týka komárov a iného podobného hmyzu, ideálna je prevencia, a to vo forme repelentu alebo ochranného oblečenia.

Aké prírodné zložky pomáhajú na svrbenie kože?

Prírodná kozmetika vie poskytnúť úľavu pre svrbiacu pokožku bez agresívnych chemikálií, ktoré sa môžu vyskytovať v bežných kozmetických výrobkoch. Navyše môžu tieto chemikálie samé spôsobovať svrbenie. Nižšie vám prinášame niekoľko tipov na účinné prírodné zložky, ktoré môžu pomôcť so svrbením kože.

  • Aloe vera je známe svojimi upokojujúcimi a protizápalovými vlastnosťami. Pomôže upokojiť podráždenú pokožku a poskytne chladivý pocit, ktorý zmierňuje svrbenie. V ponuke nášho e-shopu nájdete organickú šťavu z Aloe vera, ktorá je vzácnou esenciou a účinným pomocníkom pri svrbiacej pokožke.
  • Harmanček je ďalšou silnou protizápalovou zložkou, ktorá môže znížiť začervenanie a svrbenie. Je dostatočne jemný aj pre citlivú pokožku detí a určite stojí za zváženie. V našej ponuke máme kvetovú vodu z harmančeka, ktorá je destilovaná remeselne priamo z jeho kvetov.
  • Ovsené vločky sa po stáročia používajú na liečbu podráždenia a svrbenia kože. Vytvárajú na pokožke ochrannú bariéru, pomáhajú uzamykať vlhkosť a znižujú zápal. Prírodný ovsený olej je skutočným darom pre suchú a svrbivú pokožku.
  • Kokosový olej je vynikajúci hydratačný prostriedok, ktorý tiež môže pomôcť zmierniť suchú pokožku a svrbenie. Má tiež antibakteriálne vlastnosti, vďaka čomu je ideálny na prevenciu infekcií spôsobených poškriabaním.
  • Čajovníkový olej má antimikrobiálne a protizápalové vlastnosti, vďaka čomu je účinný aj po bodnutí hmyzom. Pridáva sa napríklad aj ako zložka do šampónov na svrbiacu pokožku.

Často kladené otázky o svrbení kože

AdobeStock_255336575-2-2

V tejto sekcii sa spolu pozrieme na časté otázky ohľadom svrbenia kože a pokúsime sa poskytnúť čo najlepšie odpovede.

Prečo ma svrbí koža v noci?

Svrbenie kože v noci môže byť spôsobené viacerými faktormi, vrátane suchej pokožky, alergénov v posteľnej bielizni alebo základných kožných ochorení. V takom prípade je dôležité dodržiavať osobnú hygienu, pred spaním používať hydratačné prípravky, pravidelne meniť posteľné obliečky a pri ich praní používať nedráždivé pracie prostriedky.

Môže strava ovplyvniť svrbenie kože?

Áno, strava môže hrať úlohu v zdraví pokožky. Potraviny s vysokým obsahom cukru a spracované zložky môžu zhoršiť zápaly a kožné problémy. Začlenenie protizápalových potravín, ako je ovocie, zelenina a potraviny obsahujúce omega-3 mastné kyseliny, môže pomôcť zlepšiť stav pokožky.

Ako zastaviť svrbenie kože?

Aby ste predišli svrbeniu kože, udržiavajte pokožku hydratovanú, vyhýbajte sa agresívnym chemikáliám v kozmetických produktoch a noste voľné oblečenie vyrobené z prírodných vlákien. Pite dostatok tekutín a zdravo sa stravujte, keďže to tiež môže prispieť k celkovému zdraviu pokožky. V prípade pretrvávajúceho problému so svrbením kože treba navštíviť lekára - dermatológa.

Je prírodná kozmetika bezpečná pre citlivú pokožku?

Prírodná kozmetika je vo všeobecnosti bezpečná pre citlivú pokožku, pretože neobsahuje agresívne chemikálie a syntetické vonné látky. Aj prírodná kozmetika ale môže obsahovať látky, na ktoré môžete byť alergický. Pred použitím nového produktu je preto vždy dobré urobiť náplasťový test, aby ste sa uistili, že nemáte nežiaduce reakcie. To znamená, že najskôr použijete len trochu prípravku na malom mieste a počkáte, či sa vyskytne nežiadaná reakcia.

Môže svrbenie kože spôsobovať aj stres?

Áno, stres môže taktiež prispieť k svrbeniu kože. Stres spúšťa uvoľňovanie určitých chemikálií v tele, ktoré môžu spôsobiť alebo zhoršiť svrbenie. Využívanie techník na zmiernenie stresu, ako je meditácia, cvičenie či primeraný spánok, môže pomôcť zvládnuť kožné problémy súvisiace so stresom.

Zaujímavosti o svrbení pokožky

Svrbenie kože môže byť frustrujúce a nepríjemné, no v mnohých prípadoch ponúka prírodná kozmetika účinné a šetrné riešenia. Ak ale váš problém pretrváva dlhodobo alebo je váš stav vážny, je potrebné navštíviť lekára.

Vedeli ste?

  • O pocite svrbenia sa predpokladá, že sa vyvinul ako ochranný mechanizmus na odstránenie dráždivých látok z pokožky.
  • Škrabanie svrbiacich miest môže uvoľniť serotonín (hormón dobrej nálady alebo šťastia), ktorý dočasne zosilňuje pocit svrbenia, čo vedie k ešte väčšiemu škrabaniu.
  • Ovsené kúpele sa už po stáročia používajú na zmiernenie svrbenia a zápalu, pričom prvotné zmienky siahajú až do starovekého Egypta.
  • Niektorí ľudia pociťujú stav nazývaný psychogénne svrbenie, kedy svrbenie súvisí skôr s psychickými faktormi než s fyzickou príčinou.
  • Koža je najväčším orgánom tela a svrbenie je jednou z najčastejších ťažkostí, s ktorými sa dermatológovia stretávajú.
  • Žihľavka môže spôsobiť vážne svrbenie a často ju spúšťajú alergické reakcie alebo stres.