Slamienka (Helichrysum) je prírodný fenomén

Slamienka alebo odborne Helichrysum je tiež známa ako "Nesmrteľný kvet" alebo "Večný kvet". Je to silná a efektívna rastlina využívaná v prírodnej kozmetike pre jej fenomenálne liečivé vlastnosti. V tomto článku si o slamienke povieme viac. Predstavíme si jej pôvod, výhody, využitie a detailnejšie sa pozrieme na tento prírodný zázrak.

Čo je Slamienka / Helichrysum?

Slamienka alebo Helichrysum je rod rastlín, ktorý zahŕňa viac ako 600 rôznych druhov, no v kozmetike je najčastejšie používaným druhom Helichrysum italicum - Slamienka talianska. Táto rastlina pochádza z oblasti Stredozemného mora a je známa svojimi žltými, "večnými" kvetmi a esenciálnym olejom, ktorý sa získava destiláciou vodnou parou. Olej je bohatý na zlúčeniny, ktoré majú protizápalové, antimikrobiálne a antioxidačné účinky. Vďaka tomu je slamienka veľmi populárna a používa sa v mnohých formuláciách produktov prírodnej kozmetiky.

Slamienka v prírodnej kozmetike - výhody

Slamienka má protizápalové vlastnosti

AdobeStock_534034088 (1)

Slamienka je známa svojimi silnými protizápalovými vlastnosťami, ktoré pomáhajú znižovať začervenanie, opuchy a podráždenie pokožky. Vďaka tomu je vynikajúcou zložkou pre citlivú a aknóznu pokožku, ako aj pre stavy, ako je rosacea a ekzém. Tvorí súčasť rôznych čistiacich balzamov či odličovačov.

Antioxidačná ochrana slamienky

Antioxidačné vlastnosti slamienky pomáhajú chrániť pokožku pred environmentálnym poškodením spôsobeným voľnými radikálmi. Táto ochrana môže zabrániť predčasnému starnutiu, znížiť výskyt jemných liniek a vrások a podporiť mladistvejší vzhľad pleti. Ide o ďalšiu kľúčovú výhodu slamienky, ktorú môžete využiť vo svoj prospech.

Slamienka má liečivé a regeneračné účinky

Slamienka je vysoko uznávaná pre svoju schopnosť podporovať regeneráciu pokožky a hojenie rán. Pomáha urýchliť proces hojenia drobných poranení, jaziev a škvŕn, vďaka čomu je veľmi cenným doplnkom do rutiny starostlivosti o pleť.

Antimikrobiálne vlastnosti slamienky

Slamienka má prirodzené antimikrobiálne vlastnosti, ktoré pomáhajú udržiavať pokožku čistú a bez škodlivých baktérií. To môže byť obzvlášť prospešné pre ľudí, ktorí majú pleť náchylnú na akné. Slamienka totiž pomáha predchádzať vyrážkam a znižuje riziko infekcie. Ide tak o skutočne všestranného pomocníka, ktorého silu sa oplatí využiť.

Prírodná kozmetika so slamienkou

Organická kvetová voda Slamienka talianska

Organická kvetová voda Slamienka ponúka všetky výhody tejto rastliny. Ponúka 100% slamienky a môže sa použiť ako pleťový toner, čistiaci prostriedok na tvár, obklad či jednoducho voňavé osvieženie. Upokojuje a ukľudňuje pokožku.

Multifunkčný čistiaci balzam so slamienkou

Multifunkčný čistiaci balzam so slamienkou je 100% prírodný čistiaci prípravok na pleť. Veľmi ľahko a jemne odlíči, komplexne a do hĺbky vyčistí a dôkladne vyživí vašu pleť. Tento čistiaci balzam je vyrobený z luxusnej zmesi ľahkých rastlinných olejov a patrí medzi to najlepšie vo svojej kategórii.

Pleťové sérum so slamienkou a bakuchiolom

Pleťové sérum so slamienkou a bakuchiolom od PANAKEIA podporuje tvorbu elastínu a kolagénu, zjemňuje vrásky, redukuje pigmentové škvrny a upokojuje podráždenú pleť. Vďaka svojim protizápalovým a hojivým vlastnostiam je ideálne na každodenné použitie.

Dvojfázový odličovač so slamienkou a koenzýmom Q10

Dvojfázový odličovač so slamienkou a koenzýmom Q10 spája výhody slamienky s ďalšími účinnými zložkami. Zaistí vám dôkladné odlíčenie v priebehu pár minút. Tento odličovač zbaví vašu pleť každodenných nečistôt a odumretých kožných buniek. Kvalitný odličovač je základom kvalitnej kozmetickej dennej rutiny.

Často kladené otázky o slamienke

AdobeStock_362965885 (1)

Aké sú hlavné výhody slamienky pre pokožku?

Slamienka alebo Helichrysum ponúka celý rad výhod pre pokožku, vrátane protizápalových, antioxidačných, antimikrobiálnych a regeneračných účinkov. Pomáha redukovať začervenanie a podráždenie, chráni pred environmentálnym poškodením, predchádza vyrážkam a podporuje hojenie.

Je slamienka bezpečná pre citlivú pokožku?

Áno, slamienka je bezpečná pre citlivú pokožku. Vďaka svojim jemným, ale účinným vlastnostiam je vhodná pre všetky typy pleti. Pred použitím nového kozmetického produktu sa však vždy odporúča vykonať test citlivosti.

Pomáha slamienka bojovať proti akné?

Slamienka môže byť prospešná pre pleť so sklonom k ​​akné vďaka protizápalovým a antimikrobiálnym vlastnostiam. Pomáha znižovať zápal spojený s akné a predchádzať bakteriálnym infekciám, ktoré môžu viesť k vyrážkam.

Aký produkt so slamienkou si mám vybrať?

Slamienku možno začleniť do vašej rutiny starostlivosti o pleť prostredníctvom rôznych produktov, ako sú pleťové séra, odličovače a čistiace balzamy. Záleží však od vašej aktuálnej rutiny. V prípade potreby je vhodné poradiť sa s odborníkom.

Má slamienka nejaké vedľajšie účinky?

Slamienka je vo všeobecnosti dobre znášaná a má nízke riziko vedľajších účinkov. Pred prvým použitím akéhokoľvek nového kozmetického produktu sa však odporúča vykonať náplasťový test citlivosti, aby ste sa uistili, že vám nehrozí alergická reakcia. Ak pocítite akékoľvek podráždenie, prestaňte prípravok používať a poraďte sa s dermatológom.

Zaujímavosti o slamienke

  • Slamienka je tiež známa ako "nesmrteľný kvet", pretože jej kvety nikdy nevädnú, ani keď sú vysušené.
  • Latinský názov Helichrysum je odvodený z gréckych slov „helios“, čo znamená slnko a „chrysos“ čo znamená zlato a odkazuje na zlatožltú farbu jej kvetov.
  • Slamienka sa po stáročia používa v tradičnej medicíne, najmä v stredomorských kultúrach, pre svoje liečivé vlastnosti.
  • Esenciálny olej zo slamienky je jedným z najdrahších a najvyhľadávanejších olejov na svete vďaka svojim početným priaznivým účinkom na pokožku.