Rosacea: Príčiny, liečba a prirodzené riešenia

Rosacea je chronické kožné ochorenie charakterizované začervenaním, viditeľnými krvnými cievami a v niektorých prípadoch vyrážkami podobnými akné na tvári. Zvyčajne postihuje strednú časť tváre vrátane líc, nosa, čela a brady. Zatiaľ čo rosacea alebo ružovka je často mylne považovaná za akné alebo alergickú reakciu, je to odlišný stav s vlastným súborom spúšťačov a liečby.

Rosacea: Hlavné príčiny

rosacea--priciny--liecba-a-prirodzene-riesenia-1

Aké sú hlavné príčiny kožného ochorenia rosacea?

Rosaceu spôsobujú okrem iného genetické faktory

Pri vzniku rosacey zohráva významnú úlohu genetika. Ak máte rodinnú anamnézu rosacey, je pravdepodobnejšie, že sa u vás toto ochorenie vyskytne. Presné genetické mechanizmy nie sú stále úplne preskúmané, ale už teraz je jasné, že dedičnosť je významným faktorom.

Rosaceu spôsobuje aj veľmi aktívny imunitný systém

Nadmerne aktívny imunitný systém je ďalším faktorom, ktorý prispieva k ochoreniu rosacea. Imunitný systém môže nadmerne reagovať na určité spúšťače, čo spôsobuje zápal a charakteristické začervenanie spojené s týmto stavom. Táto abnormálna reakcia môže byť ovplyvnená vnútornými (napr. psychický stav) aj vonkajšími faktormi (napr. počasie).

Rosace a environmentálne spúšťače

Environmentálne spúšťače (faktory prostredia), ako je vystavenie slnečnému žiareniu, extrémne teploty, ako horúčavy či silný mráz a vietor, môžu spustiť alebo zhoršiť rosaceu. Medzi ďalšie bežné spúšťače patria niektoré koreniny, alkoholické a horúce nápoje či stres. Ľudia s rosaceou často spoznávajú symptómy v priebehu života. Ochorenie sa často prejaví práve vtedy, keď sú ľudia vystavení týmto špecifickým spúšťačom.

Rosacea a roztoče Demodex

Demodex roztoče sú mikroskopické organizmy, ktoré žijú na koži, sa tiež podieľajú na rosacei. Ľudia s rosaceou majú tendenciu mať vyšší počet týchto roztočov, čo môže prispieť k zápalu a podráždeniu. Presný vzťah medzi roztočmi Demodex a rosaceou je však stále v štádiu skúmania.

Koho najviac postihuje rosacea?

Rosacea postihuje predovšetkým dospelých vo veku od 30 do 60 rokov a vyskytuje sa častejšie u žien ako u mužov. Najmä tie ženy, ktoré prechádzajú menopauzou, majú väčšiu pravdepodobnosť vzniku rosacey. Hormonálne zmeny počas menopauzy môžu spustiť alebo zhoršiť príznaky rosacey. Ženy majú tiež zvýšenú tendenciu rozvíjať rosaceu na lícach a brade. U mužov, u ktorých sa rozacea objaví, sa však často vyskytujú závažnejšie príznaky. U mužov je pravdepodobnejšie, že sa u nich vyvinie rinofýma. To je stav, pri ktorom koža na nose výrazne zhrubne. Táto závažná forma rosacey je bežnejšia u starších mužov. Všeobecne sú týmto ochorením ohrození najmä ľudia so svetlou pokožkou a ľudia, ktorí majú keltský alebo severoeurópsky pôvod. Tieto skupiny majú väčšiu pravdepodobnosť vzniku rosacey, hoci ochorenie môže postihnúť ľudí akéhokoľvek etnika.

Účinná prírodná liečba rosacey

Hoci v súčasnosti neexistuje žiadny liek na rosaceu, prírodná liečba môže pomôcť zvládnuť symptómy a zabrániť zhoršeniu. Často sa používa kozmetika. Tieto prírodné zložky môžu pomôcť:

Aloe Vera

Aloe vera je dobre známa pre svoje upokojujúce a protizápalové vlastnosti, vďaka čomu je vynikajúcim prírodným liekom na rosaceu. Pomáha upokojiť začervenanie a podráždenie a zároveň poskytuje hydratáciu. Organická šťava aloe vera je ideálna na každodenné použitie, aby bola vaša pokožka pokojná a v pohode.

Ovsené vločky

Koloidné ovsené vločky sú prírodné zmäkčovadlo, ktoré upokojuje a hydratuje pokožku, vďaka čomu je prospešné pre ľudí s rosaceou. Pomáha posilňovať kožnú bariéru a uzamykať v nej vlhkosť. Ovsené vločky spolu s ďalšími účinnými prírodnými zložkami obsahuje aj náš P-Biotický ochranný krém.

Damašská ruža

Kvetová voda z damašskej ruže je ideálna pre všetky typy pleti, najmä však zrelú, podráždenú, citlivú a celkovo problematickú pleť so sklonmi k rosacei. Pomáha so svrbením, upokojuje a zmierňuje začervenanie.

Tonikum na problematickú pleť DIAMANT

DIAMANT - tonikum na problematickú pleť pre okamžitú hydratáciu mastnej pleti so sklonmi k akné a rosacei. Dočisťuje pleť, vyrovnáva pH, zbavuje prebytočného mazu, vyživuje a hydratuje. Obsahuje spektrum účinných prírodných zložiek, ktoré pomôžu pri začervenaní, svrbení a suchej pleti.

Často kladené otázky o Rosacei

Čo spúšťa rosaceu?

rosacea--priciny--liecba-a-prirodzene-riesenia-2

Bežné spúšťače rosacey zahŕňajú silné slnečné žiarenie, stres, horúčavy alebo mrazy, korenené jedlá, horúce a alkoholické nápoje. Je dôležité identifikovať práve vaše spúšťače a pokúsiť sa im v čo najväčšej miere vyhýbať.

Môže strava ovplyvniť rosaceu?

Áno, strava môže ovplyvniť rosaceu. Potraviny a nápoje, ktoré spôsobujú dilatáciu krvných ciev, ako sú korenisté jedlá, alkohol či horúce nápoje, môžu vyvolať alebo zhoršiť príznaky rosacey. Strava bohatá na protizápalové potraviny, ako je ovocie, zelenina a omega-3 mastné kyseliny, môže naopak pomôcť zlepšiť tento stav.

Je rosacea nákazlivá?

Nie, rosacea nie je nákazlivá. Ide o chronické ochorenie kože, ktoré je ovplyvnené najmä genetikou či prehnanou imunitnou odpoveďou organizmu. Nedá sa preniesť z jednej osoby na druhú.

Môže stres spôsobiť rosaceu?

Áno, stres je častým spúšťačom rosacey. Stres môže viesť k zvýšeniu zápalových reakcií v tele, čo môže zhoršiť príznaky tohto nepríjemného ochorenia. Zvládanie stresu pomocou relaxačných techník, cvičenia, dostatočne dlhého spánku, či konzultácií s odborníkom, môže pomôcť kontrolovať rosaceu.

Rosacea: Zaujímavé fakty

  • Rosacea sa často nazýva "Kliatba Keltov", pretože je najrozšírenejšia medzi ľuďmi keltského pôvodu.
  • Rosacea sa ľudovo označuje aj ako ružovka.
  • Mnohí ľudia trpiaci rosaceou ani nevedia, že ju majú.
  • Výraz „rosacea“ pochádza z latinského slova „rosaceus“, čo znamená „ružový“, čo odzrkadľuje červené sčervenanie tváre spojené s týmto ochorením.
  • Rosacea môže postihnúť aj oči v stave známom ako očná rosacea, čo vedie k začervenaniu, podráždeniu a opuchu očných viečok.
  • Hoci neexistuje žiadny liek na rosaceu, dôsledná starostlivosť o pleť a vyhýbanie sa spúšťačom môžu výrazne zlepšiť príznaky a kvalitu života.