Arganový olej - na čo je dobrý a ako ho používať

Arganový olej - čo to je, aké sú jeho výhody a ako ho používať? Na tieto otázky si odpovieme v tomto článku. Nachádzate sa v blogu PANAKEIA. Jednou z našich hviezdnych ingrediencií je práve arganový olej, často nazývaný „tekuté zlato“ pre jeho mnohé výhody a všestranné využitie v starostlivosti o pleť a vlasy. V tomto texte nahliadneme do sveta arganového oleja, objasníme jeho význam v prírodnej kozmetike a prevedieme vás špičkovými produktmi prírodnej kozmetiky s obsahom arganového oleja.

Ako sa vyrába arganový olej

Arganový olej pochádza z jadier arganového stromu (Argania spinosa) z Maroka. Tento cenný olej po stáročia vyrábali domorodé berberské ženy. Proces výroby zahŕňa sušenie ovocia, oddelenie dužiny, rozlúsknutie orecha, aby sa získali jadrá, a nakoniec lisovanie jadier za studena, aby sa z nich extrahoval olej. Tento proces zaisťuje, že olej nestratí svoje bohaté živiny, ktoré sú skutočne užitočné na použitie v prírodnej kozmetike.

Nutričné hodnoty arganového oleja

Arganový olej má vysoký obsah živín ako:

  • Vitamín E: Tento vitamín má vynikajúce antioxidačné vlastnosti a pomáha pokožke chrániť sa pred poškodením voľnými radikálmi. Aj vďaka tomu ostáva pokožka dobre hydratovaná.
  • Omega mastné kyseliny: Arganový olej obsahuje omega-6 a omega-9 mastné kyseliny, ktoré pomáhajú pokožke udržiavať bariérovú funkciu a znižovať zápal.
  • Polyfenoly: Majú protizápalovú a antioxidačnú funkciu v pokožke, čím podporujú jej celkové zdravie.
  • Skvalán (squalane): Keďže ide o prírodný zvlhčovač, pomáha udržiavať pokožku dobre hydratovanú a pružnú.

Výhody arganového oleja v prírodnej kozmetike

AdobeStock_532854226-2

Arganový olej sa ukázal ako veľmi všestranná a prospešná zložka prírodnej kozmetiky vďaka svojmu jedinečnému zloženiu. Tu sú niektoré z jeho kľúčových výhod:

Arganový olej hydratuje a vyživuje pleť

Arganový olej je vynikajúci hydratačný prostriedok pre všetky typy pleti. Významné množstvo omega mastných kyselín a vitamínu E pomáha hydratovať a vyživovať pokožku, čím ju zanecháva jemnú a hladkú, no bez upchatých pórov.

Arganový olej má vlastnosti proti starnutiu (anti-aging)

Antioxidanty nachádzajúce sa v arganovom oleji sú nevyhnutné pri redukcii jemných liniek a vrások tým, že podporujú produkciu kolagénu a bojujú proti oxidačnému stresu na pokožke.

Olej pomáha s liečbou akné

Vďaka svojim protizápalovým a antimikrobiálnym vlastnostiam môže arganový olej zmierniť prejavy akné. Okrem toho reguluje tvorbu kožného mazu a nedovoľuje, aby sa nadmerne mastila, a tým spôsobovala vyrážky.

Arganový olej pomáha vlasom

Arganový olej prospieva nielen pokožke, ale aj vlasom. Odstraňuje poškodenie vlasov, redukuje štiepenie končekov a dodáva lesk a hladkosť. Pravidelné používanie arganového oleja zlepšuje zdravie a omladzuje vzhľad vlasov.

Tento olej upokojuje a lieči stavy pokožky

Arganový olej vďaka svojim protizápalovým vlastnostiam upokojuje kožné ochorenia, ako je ekzém a psoriáza. Pomáha znižovať začervenanie, svrbenie a zápal. Taktiež stimuluje rýchlejšie hojenie.

Prírodná kozmetika s obsahom arganového oleja

V PANAKEIA využívame výhody arganového oleja v rôznych našich produktoch prírodnej kozmetiky. Nachádza sa v produktoch pre rôzne potreby pokožky a vlasov. Niektoré z našich najpredávanejších produktov s obsahom arganového oleja sú:

Čistý arganový bio olej

100% čistý arganový bio olej: Môže sa používať ako zvlhčovač, vlasový kondicionér, olej na kutikulu alebo čokoľvek iné; aj jeho použitie na zvlhčenie suchých popraskaných pät je veľmi účinné. Stačí pár kvapiek a pocítite kúzlo tohto priam zázračného oleja.

Nočné pleťové olejové sérum s arganovým olejom

Nočné pleťové sérum s arganovým olejom, retinolom a ďalšími účinnými látkami ponúka maximálnu starostlivosť o vašu pokožku počas vášho spánku. Bolo navrhnuté tak, aby hydratovalo a obnovovalo pokožku. Prebuďte sa každé ráno so žiarivou a mladistvou pleťou.

Stimulačné sérum na rast vlasov s arganovým olejom

Naše stimulačné vlasové sérum s arganovým olejom je dokonalým dotykom na podporu rastu vlasov a dodanie okamžitého lesku. Pomáha s posilnením vlasov a zanecháva vlasy hodvábne hladké. Pre dosiahnutie najlepších výsledkov odporúčame pravidelné používanie.

Ako používať čistý arganový olej

AdobeStock_136715632-2

Čistý arganový olej je veľmi všestranný a dá sa použiť niekoľkými spôsobmi. Tu je niekoľko tipov, ako ho zaradiť do vašej kozmetickej rutiny:

  • Ako hydratačný krém na tvár: Po vyčistení a tonizácii naneste niekoľko kvapiek čistého arganového oleja na tvár a krk. Jemne masírujte, kým sa nevstrebe.
  • Aplikujte niekoľko kvapiek arganového oleja na končeky vlasov, aby ste predišli štiepeniu končekov a vlasy upravili a rozžiarili. Pre hĺbkové a intenzívne ošetrenie naneste primerané množstvo do vlasov, zakryte ich sprchovou čiapkou a nechajte na vlasoch pôsobiť minimálne 30 minút, než si ich opláchnete.
  • Ako telový olej: Aplikujte čistý arganový olej na vlhkú pokožku po sprche pre hydratáciu celého tela. Uzamkne vlhkosť a udrží vašu pokožku skvele hydratovanú.
  • Ako olej na nechtovú kožičku / kutikulu: Udržujte svoju nechtovú kožičku zdravú a jemnú masážou s arganovým olejom.

Zaujímavé fakty o arganovom oleji

A na záver už tradične zopár zaujímavostí. Zozbierali sme pre vás niekoľko faktov, ktoré by vás mohli o arganovom oleji zaujímať:

  • Arganové stromy môžu žiť až 200 rokov!
  • Arganový strom sa v Maroku nazýva „strom života“ pre jeho mnohoraké využitie a výhody.
  • Marocké kozy milujú šplhať po arganovníkoch a živiť sa jeho plodmi. Možno ste videli fotky kôz na stromoch a mysleli ste si, že ide o fotomontáž. Môžeme vás ubezpečiť, že je to skutočnosť.
  • V závislosti od typu procesu je na získanie jedného litra oleja potrebných aspoň 1,2kg argánu.
  • Arganový olej je nenahraditeľnou ingredienciou v marockej kuchyni, konkrétne napr. v Amlou, skvelom dipe z mandlí, medu a arganového oleja.