Je potrebný test citlivosti na nový produkt?

Stretli ste sa už  s neželanou reakciou pri kontakte s novým výrobkom? Pálenie, svrbenie, začervenaná pokožka či pocit pnutia môžu byť všetko prejavy citlivosti na daný výrobok.Aby ste predišli nepríjemnej reakcii, je potrebný test citlivosti, tzv. Patch test urobiť predkaždým zaradením nového produktu do vašej skincare rutiny. Obzvlášť to platí pri používaní prírodnej kozmetiky, pretože práve tá obsahuje rôzne surové, neupravené zložky či esenciálne oleje. Sú síce veľmi účinné ale medzi nami  aj citliví ľudia, ktorí práve veľmi citlivo na tieto zložky reagujú.

Prečo je dôležité robiť Patch test?

je-potrebny-test-citlivosti-na-novy-produkt-1

Prírodná kozmetika môže obsahovať alergizujúce látky, ktoré sa bežne vyskytujú v surovinách používaných na jej výrobu. Ak trpíte alergiou a viete o tom, pravdepodobne ste dostatočne obozretní a  alergénu sa vyhýbate aj vďaka štúdiu zloženia jednotlivých potravín či výrobkov, ktoré nanášate na pokožku. Opatrnosti však nie je nikdy dosť a je pravda, že mnohí ani len netušíme, ako môže v rôznych obdobiach na rôzne podnety reagovať naša pokožka. Ako teda overiť, či je pre nás daný kozmetický výrobok naozaj vhodný, bezpečný a nevyvolá nám na koži alergickú reakciu?

Najbežnejším problémom je kontaktná dermatitída, teda alergická reakcia, ktorá vzniká na podnet priameho kontaktu s alergénom – dráždivou látkou. Reakcia organizmu vzniká a na koži sa prejaví spravidla do 24, najneskôr však 48 hodín od kontaktu kože s alergizujúcou látkou.

Čo je Patch test?

Jednoduchým spôsobom, ako ho urobiť , je otestovať produkt na malom kúsku pokožky – napr. na predlaktí alebo za kolenom, ale v prípade pleťovej kozmetiky je lepšie miesto v oblasti tváre (napr. pri uchu, spodná časť čeľuste, čelo). Naneste na toto miesto malé množstvo produktu a počas nasledujúcich hodín (iminimálne 24 hodín a ideálne 48 hodín) sledujte reakciu. Ak sa po tomto čase na pokožke neobjaví žiadna zvláštna reakcia, výrobok je pre vás bezpečný a môžete ho bez obáv používať podľa odporúčanej aplikácie. Ak pokožka v mieste nanesenia produktu sčervená, svrbí, páli, opuchne či akokoľvek inak prejaví nepokoj, pravdepodobne je pre vás niektorá zo zložiek výrobku iritujúca a potenciálne pre vás predstavuje aj alergén. V tomto prípade pokožku opláchnite vlažnou vodou a výrobok v žiadnom prípade nepoužívajte.

Ako nájsť správny kozmetický produkt?

je-potrebny-test-citlivosti-na-novy-produkt-2

Nekonečná cesta hľadania toho pravého produktu nemusí byť finančne taká náročná, ako by sa vám mohlo zdať. Práve pre vás sú totiž úplne ideálnou voľbou vzorky. Nemáte istotu, či vám bude výrobok vyhovovať?  Práve preto sú pre vás ideálnou voľbou vzorky a práve množstvo kozmetického výrobku je  také, aké potrebujete na otestovanie produktu na vlastnej koži .Tak spozorujete jeho vlastností, na základe ktorých sa môžete, ale aj nemusíte rozhodnúť pre kúpu plnohodnotného výrobku.Toto všetko platí nielen pri pleťovej kozmetike, ale takisto pri produktoch na telo a vlasy.

Prírodná kozmetika dokáže pravidelným používaním a vhodným výberom produktov bojovať proti rôznym pleťovým problémom, pomôcť s regeneráciou či vráskami a my veríme, že Panakeia bude tá správna voľba pre vás.